Spring naar inhoud

Wormen bij kinderen: mijn kind heeft ze, wat nu?

Wormen in de ontlasting komen vaak voor en met name bij kinderen. Wormen bij kinderen is dan ook veel voorkomend. Hoe kan dat? Wormen ontstaan door besmetting en het in het lichaam treden van eitjes. De eitjes bevinden zich vaak op plaatsen als een niet afgesloten zandbak, besmet voedsel of ontlasting van een hond of kat. Wanneer deze eitjes op de handen van uw kind terecht komen, is het mogelijk dat hij of zij deze later in de mond stopt. De eitjes kunnen in het lichaam terecht komen en zich vormen tot kleine wormen. Het eerste en misschien wel belangrijkste wat gezegd moet worden: het is niet gevaarlijk. Ook zijn ze bij kinderen in de meeste gevallen snel en efficiënt te verhelpen. Wanneer uw kind wormen heeft, vraagt u zich wellicht af wat u nu moet doen. Geen zorgen, een behandelmethode kunt u veelal zelf uitvoeren, welke ervoor zorgt dat ze snel zullen verdwijnen.

Welke soort wormen bij kinderen?

Wanneer een kind last heeft van wormen, kunnen dit verschillende soorten wormen zijn. We spreken hier over de vier meest voorkomende vormen. Dit zijn de aarsmaden, de spoelwormen - welke minder vaak voorkomen - en de lintworm, welke tevens zelden voorkomt. De aarsmaden zijn de meest voorkomende wormen bij kinderen. Het woord klinkt ernstiger dan het is; aarsmaden zijn slechts kleine wormpjes, welke zich middels besmetting en onhygiëne snel kunnen vermenigvuldigen. Hierdoor kan het proces eindeloos door lijken te gaan. Toch is dit niet nodig. Er bestaan gemakkelijke en snelle behandelmethodes, welke vooral worden uitgevoerd middels het gebruik van een (door de huisarts voorgeschreven) kuur. Echter, veel van deze medicijnen tegen wormen mogen niet ingenomen worden door kinderen jonger dan twee jaar oud. Wat kunt u in dit geval zelf doen? Een aantal dingen waar u als ouder rekening mee kunt houden wanneer u ze wilt voorkomen of genezen:

  • Houd de nagels van uw kind kort. Dit voorkomt onhygiëne en mogelijke besmetting
  • Laat uw kind na ieder toiletbezoek de handen wassen
  • Laat uw kind na ieder toiletbezoek de handen wassen
  • Gebruik bij elke handen-wasbeurt een schoon nagelborsteltje
  • Zorg dat uw kind schoon ondergoed draagt
  • Houd deurknoppen- en klinken, speelgoed, de wc-bril en kranen goed schoon.

Wanneer weet ik of mijn kind er last van heeft?

Wormen bij kinderen zijn niet altijd direct te constateren. Wellicht heeft uw kind de laatste tijd veel jeuk aan de billen of heeft u kleine wormpjes in de ontlasting aangetroffen. Mochten er twijfels ontstaan, dan is het aan te raden een bezoek aan de huisarts te brengen. Ze komen vaak voor; uw huisarts zal u hier de nodige informatie kunnen verstrekken, u verder inlichten over de huidige situatie en de beste behandelmethode.