Spring naar inhoud

Lintworm: Heb ik lintwormen?

Lintwormen zijn parasieten die in onze darmen leven. Ze zijn plat van vorm en kunnen niet op zichzelf overleven. Ze komen zowel bij dieren als mensen voor. De eitjes van de lintworm komen meestal ons maag- darmstelsel binnen via ons eten, vooral rauw of onvoldoende gebakken vlees kan voor besmetting met wormen zorgen. Ook het drinken van vervuild water of contact met dierlijke uitwerpselen kan de eitjes van de lintworm overbrengen.

Hoe weet je of je een lintworm hebt?

Een lintworm kan soms aanwezig zijn bij mensen zonder dat men daar enige symptomen van merkt. Het gebeurt dus dat mensen naar het toilet gaan en plots een lange worm in de toiletpot zien liggen. Soms kan een lintworm jarenlang comfortabel leven in iemands darmen! Een worm kan tot 20 jaar oud worden en tot wel anderhalve meter lang worden.
Als je toch symptomen merkt van een besmetting met wormen dan gaat het vaak om buikpijn, gewichtsverlies, diarree en vermoeidheid. Maar als een besmetting te lang onbehandeld blijft dan zal je misschien acute symptomen krijgen: vitaminetekort, hoge koorts of zelfs een beroerte. Soms kan je ook stukjes lintworm of eitjes in je stoelgang zien.

Behandeling

Gelukkig is een lintwormbesmetting redelijk eenvoudig te behandelen. In 95% van de gevallen is een behandeling van de eerste keer effectief. In een kleine minderheid van de gevallen van besmetting met wormen zal een herhaling van de behandeling nodig zijn om de wormen volledig te verwijderen. Als je denkt dat je besmet bent met een lintworm dan raadpleeg je best zo snel mogelijk je huisarts. Deze kan je helpen op eenvoudige wijze komaf te maken met deze lintworm.
De arts die een patiënt met wormen behandeld zal meestal orale medicatie voorschrijven. Deze medicatie moet de wormen doden zodat deze via de stoelgang het lichaam verlaat. Als de nek en het hoofd van de lintworm het lichaam niet verlaten kan de lintworm terug beginnen groeien. Deze medicatie bestrijdt de eitjes van de lintwormen niet. Het is daarom extreem belangrijk tijdens en na de behandeling een goede hygiëne aan te houden en de handen frequent te wassen zodat men zichzelf niet opnieuw besmet.

Voorkomen

Wil je een besmetting voorkomen dan is het erg belangrijk je handen telkens goed te wassen nadat je het toilet gebruikt hebt en voordat je gaat eten. Was altijd groente en fruit grondig met water om eventuele eitjes van de worm te verwijderen bak je vlees en vis altijd goed door en als het kan bewaar je het ook in de diepvriezer voor minstens 12 uur (24 uur voor vis), dit doodt ook de eitjes van de wormen.
Hou in de keuken altijd een goede hygiëne aan en zorg dat rauw vlees niet in contact komt met ander voedsel. Als je een hond hebt zorg dan dat deze regelmatig een ontwormingskuur krijgt en nooit rauw vlees eet.