Spring naar inhoud

Wormen in ontlasting bij u of uw kind: wat nu?

Wormen in ontlasting komt vaak voor en overkomt veel mensen. Vooral kinderen krijgen eens of meerdermaal te maken met wormen in ontlasting. Geen zorgen: wormen in ontlasting kan geen kwaad en is gemakkelijk - in veel gevallen zelfs eigenhandig - te behandelen, middels een kuur van de apotheek of de drogist. Toch kan het handig en geruststellend zijn om te weten hoe wormen in ontlasting ontstaan, waarom deze zich voordoen en wat u het beste kunt doen in een situatie als deze. Dit en meer kunt u lezen in dit artikel. Ondanks het feit wormen in ontlasting doorgaans geen ernstige problemen opleveren, is het belangrijk om bij twijfel altijd een huisarts om raad te vragen. Hij of zij kan u meer vertellen en een eventuele behandelmethode voorstellen.

Hoe zien wormen in ontlasting eruit en welke soorten zijn er?

Wormen in ontlasting, welke veelal voorkomen bij kinderen, kunnen zich voordoen in verschillende soorten welke kunnen verschillen qua uiterlijke kenmerken. Aarsmaden zijn de meest voorkomende wormen in de ontlasting, welke eruit zien als witte wormpjes van circa één centimeter lang. Wanneer u goed kijkt, kunt u deze wormen zien bewegen. Dit kan beangstigend zijn voor u en/of uw kind: dit is begrijpelijk. Houd in het achterhoofd dat wormen in ontlasting, zoals aarsmaden, geen kwaad kunnen en dat deze goed en efficiënt te behandelen zijn. De spoelworm komt minder vaak voor, maar is eveneens gemakkelijk en snel te behandelen middels een kuur. Spoelwormen zien eruit als crèmekleurige regenwormen. De lintworm komt zelden voor bij mensen en bestaat uit een lint van witte, rechthoekige stukjes van circa één centimeter. De lintworm is, net als de spoelworm, in ontlasting te treffen.

Hoe ontstaan wormen in ontlasting en hoe is dit te voorkomen?

Middels het leggen van eitjes in en buiten het menselijk lichaam, kunnen wormen zich 'voortplanten'. Wormen in ontlasting als aarsmaden en spoelwormen, ontstaan doordat - vooral door kinderen - ongemerkt eitjes Wormen in ontlastingworden ingeslikt. Dit kan komen door bevuilde handen of voedsel hetgeen eitjes heeft bevat. Deze eitjes zijn zó klein dat ze niet te zien zijn met het blote oog. De eitjes komen via de mond in de darmen terecht, waarna ze zullen uitgroeien tot wormpjes. Deze wormpjes leven in de darm en zij zullen eitjes leggen rond de anus. Dit kan zorgen voor jeuk, waardoor de kans groot is dat de persoon in kwestie zal gaan krabben, waarna de eitjes opnieuw aan de handen terecht kunnen komen. Wanneer deze vervolgens worden verspreid, door het vastpakken van deurknoppen, het schudden van een hand of het gebruik van spullen is de kans op besmetting en (opnieuw) wormen in ontlasting erg groot. Wanneer een kind wormen in ontlasting heeft, is deze besmetting moeilijker te voorkomen; hij of zij steekt immers vaak zijn of haar hand in de mond. Het proces begint dan opnieuw en er zullen wederom wormpjes ontstaan en eitjes gelegd worden. Wanneer deze besmetting echter niet plaatsvindt, zullen de aarsmaden vanzelf verdwijnen. Het is daarom van belang de kans op besmetting te minimaliseren. Zo zitten eitjes van spoelwormen voornamelijk op niet afgedekte zandbakken, hondenpoep en soms - maar zelden - op rauwe, ongewassen groenten. Eitjes van lintwormen daarentegen komen ons lichaam binnen via rauw vlees, zoals niet goed doorgebakken biefstuk of filet americain.

Behandeling bij wormen in ontlasting

Wanneer u of uw kind te maken heeft met wormen in ontlasting, is hygiëne een belangrijke factor. Zorg voor goede lichamelijke hygiëne, voor een schone leefomgeving voldoende schone handdoeken. Was uw handen direct na een toiletbezoek en gebruik voor het boven- en onderlichaam aparte washandjes. Ook het kort knippen van de nagels kan helpen bij het voorkomen van verspreiding en besmetting door eitjes. Indien u snel van het probleem af wilt komen of dit voor veel vervelende, aanwezige klachten zorgt, raadpleeg uw huisarts. Hij of zij kan een kuur voorstellen en eventueel medicijnen voorschrijven om van de wormen in ontlasting af te komen.

Geef een antwoord