Spring naar inhoud

Zweepwormen: een worm die zich verspreidt in warme en tropische gebieden

Zweepwormen zijn parasieten die in de darmen van hun menselijke gastheer leven. Ze veroorzaken darmziektes en kunnen zeker bij kinderen of zwangere vrouwen gevaarlijk zijn omdat ze groeivertragingen veroorzaken. De zweepwormen hebben deze naam gekregen omdat ze de vorm van een zweep hebben.

Hoe verspreiden zweepwormen zich?

De eitjes van de zweepwormen worden uitgescheiden bij de stoelgang. Als mensen in de vrije natuur hun behoefte doen of als de menselijke feces gebruikt wordt als meststof dan komen de eitjes van deze wormen op de grond terecht en kunnen ze opgroeien tot een stadium waarin ze andere mensen kunnen besmetten. Dit kan gebeuren doordat handen of vingers onvoldoende gewassen worden na het werken in de aarde en dan in contact komen met de mond of door het eten van fruit of groenten die niet voldoende gekookt, gewassen of geschild worden.
Besmettingen komen vooral voor in streken waar het klimaat warm en vochtig is en de hygiënische omstandigheden te wensen overlaten.

Wat zijn de symptomen van een besmetting?

Mensen met een lichte besmetting met zweepwormen vertonen meestal geen symptomen. Bij zware besmettingen met deze wormen is de stoelgang vaak pijnlijk en bevat deze een mix van slijm, water en bloed. Vaak heeft deze diarree een bijtende geur. Zoals gezegd kan een besmetting met zweepwormen bij kinderen ernstige gevolgen hebben. Hun groei kan ernstig vertraagd worden en ze kunnen mentale en cognitieve problemen krijgen. Ook voor zwangere vrouwen is er een verhoogd risico bij een besmetting met wormen. Zij kunnen behandeld worden in het tweede en derde trimester van de zwangerschap.

Hoe kan je een besmetting voorkomen of behandelen?

Om zweepwormen te vermijden zorg je er best voor geen contact te hebben met aarde die besmet zou kunnen zijn door menselijke feces. Hou een goede hygiëne aan door je handen steeds met zeep en warm water te wassen voordat je voedsel bereidt, zo draag je de eitjes van de zweepwormen niet over. Leer je kinderen over het gevaar van deze wormen en het belang van een goede hygiëne. Groenten en fruit die gekweekt zijn op bemeste grond was je best steeds en als het kan schil of kook je ze ook om de mogelijke larven van wormen te verwijderen.
Als je toch besmet raakt raadpleeg je best zo snel mogelijk je huisarts. Deze kan je medicatie voorschrijven die binnen een dag of 3 de zweepwormen zal doden. Deze medicatie heeft voor zover bekend zo goed als geen bijwerkingen.