Wormen bij katten komen vaak voor en kunnen zich uitten in verschillende vormen. U kunt hierbij denken aan spoelwormen, lintwormen, de vossenlintworm en hartwormen. Wanneer wormen kat belasten en er klachten ontstaan, is het belangrijk te constateren en concluderen met welke wormen uw kat te maken heeft. Daarna kunt u een specifieke behandelmethode aanhouden en eventueel een medicijn aanvragen bij de dierenarts. Gelukkig zijn wormen bij katten in de meeste gevallen niet schadelijk en verdwijnen deze vanzelf weer. Echter: een behandelmethode in het geval van wormen bij katten is ten zeerste aan te raden.
Wormen kat: spoelwormen, meest voorkomende wormen bij katten
Eén van de meest voorkomende soort betreffende wormen bij katten - én honden - is de spoelworm. Deze worm wordt ook wel de Toxocara Canis of de Cati genoemd. Daarnaast is een veel voorkomende vorm van wormen bij katten ook de lintworm, welke tevens de Dipylidium Caninum of de Cati genoemd wordt. De spoelworm leeft in de dunne darm van de kat en kan tot wel 18 centimeter lang worden. Volwassen wormen komen vrijwel nooit in de ontlasting terecht en slechts een enkele keer in het braaksel van uw kat. Daarom kan het moeilijk te constateren zijn of uw kat wormen heeft en deze is besmet met spoelwormen. De eitjes, welke tot 200.000 per worm per dag kunnen worden gelegd, zijn tevens niet waarneembaar met het blote oog. Ook zijn de eitjes zeer bestand tegen temperatuursschommelingen en zo ook tegen schoonmaakmiddelen. Daardoor kunnen ze tot wel enkele jaren een besmettingsbron vormen. Heeft uw kat wormen of heeft u het vermoeden hiervan? Dan is het belangrijk zo snel mogelijk een behandeling te starten.
Hoe komt mijn kat aan wormen en hoe komt hij er weer vanaf?
Wormen bij katten ontstaan door eitjes, welke zich kunnen bevinden in de omgeving of door het opeten van een besmet prooidier, bijvoorbeeld een muis. Deze komen zo in het lichaam van uw kat terecht en mondden uit in wormpjes - welke opnieuw eitjes kunnen leggen. Hierdoor kan het dat uw kat slecht groeit en toch veel eet en een dikke buik heeft. Ook diarree en gasvorming kan een gevolg zijn van wormen bij katten. Wanneer u weet dat uw kat wormen heeft, is dit gelukkig gemakkelijk te verhelpen middens een speciaal ontwormschema. Zo is het aan te raden uw kat minstens twee keer, maar het liefst vier keer per jaar te ontwormen. Kittens moeten tijdens vier, zes en acht weken worden ontwormd en daarna tijdens hun vierde levensmaand en de zesde maand. Een ontwormingsmiddel voor uw kat vindt u bij de dierenarts of een dierenspeciaalzaak, hetgeen speciaal is gecreëerd voor wormen bij katten.